Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Σκύλος και εμετός

Είναι ένα συνηθισμένο “αντανακλαστικό” στο σκύλο, είναι συνηθισμένος μετά από ένα πλούσιο γεύμα και με δεδομένη τη λαιμαργία των σκύλων και είναι και ο τρόπος που μεταφέρουν και “σερβίρουν” την τροφή τα σκυλιά στα κουτάβια τους, στην φύση.
Εκεί που θα πρέπει να ανησυχήσουμε είναι όταν έχουμε επαναλαμβανόμενους εμετούς χωρίς το ζώο να έχει “βαρυστομαχιάσει” από το πολύ φαγητό ή άλλο προφανή λόγο.
Τι να προσέξουμε:
1. Η σχέση των εμετών με το φαγητό
Αν ο εμετός γίνεται αμέσως μετά το φαγητό, οφείλεται στην υπερφόρτωση του στομάχου από το πολύ φαγητό, μπορεί όμως να υπάρχει και μια γαστρίτιδα οξείας ή χρόνιας μορφής. Αν γίνετε μακρυά από τα γεύματα τότε ίσως πρόκειται για δυσπεψία ή σε χειρότερη περίπτωση σε ειλεό, που είναι μια σοβαρή πάθηση στην οποία το έντερο αδυνατεί να προωθήσει το περιεχόμενο του στομάχου, με αποτέλεσμα αυτό να ξαναγυρίζει προς τα πίσω και να αποβάλλεται με τον εμετό.Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η παρακολούθηση από χειρούργο κτηνίατρο.
Και βέβαια να μη ξεχνάμε και τα απλούστερα, ένα γεύμα με χαλασμένες τροφές προκαλεί δηλητηρίαση με εμετό και διάρροια.
2. Σύσταση του εμέσματος
Αν ο εμετός περιέχει σάλια πρέπει να ψάξουμε στο στόμα του σκύλου μας στο βάθος του (φάρυγγα) για κάποιο ξένο σώμα, συνήθως κόκκαλο, και να ψηλαφίσουμε εξωτερικά το λαιμό του για να δούμε αν έχει ευαισθησία.
Αν περιέχει τροφές ή βλέννεςπρόκειται μάλλον για δυσπεψία ή γαστρίτιδα.
Αν περιέχει αίμα είναι από τις σοβαρότερες καταστάσεις. Μια γαστρορραγία χρειάζεται πάντα ιδιαίτερη προσοχή.
3. Υπάρχουν άλλα συμπτώματα;
Όπως για παράδειγμα διάρροια. Αν ο σκύλος μας είναι κάτω από δώδεκα μηνών, ένας εμετός που συνοδεύεται με διάρροια θα μας βάλει σε υποψία για κάποια λοιμώδη ασθένεια, π.χ. τύφος και μόρβα. Η ηλικία βέβαια δεν είναι ασφαλές κριτήριο, μια που λοιμώδη νοσήματα έχουμε και στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά σε μικρότερη συχνότητα. Μια θερμομέτρηση οπωσδήποτε θα μας δώσει περισσότερα στοιχεία.
Τι κάνουμε;
Αν πρόκειται για ξένο σώμα, κάνουμε προσπάθεια να το αφαιρέσουμε βάζοντας το χέρι μας στο βάθος του στόματος του σκύλου, προσέχοντας πάντα μη τον πληγώσουμε περισσότερο ή μήπως “μπλοκάρουμε” την αναπνοή του.
Σε άλλη περίπτωση εφαρμόζουμε υδρική δίαιτα, δηλαδή μόνο νερό ή σούπες.Στερεή τροφή δε δίνουμε καθόλου.
Καλύτερα βα αποφύγουμε τα αντιεμετικά χάπια ή σιρόπια.
Αν ο εμετός δεν περάσει σε 24 ώρες, παρ’ όλη τη δίαιτα που του εφαρμόσαμε, θα πρέπει να καταφύγουμε στον κτηνίατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου