Ίσως η πιο συχνή ερώτηση, όχι μόνο στο φόρουμ αλλά παντού και ένα από τα πρώτα προβλήματα που ερχόμαστε αντιμέτωποι αφού αποκτήσαμε το σκύλο μας.
Ένα από τα σημαντικότερα “όπλα” μας σε συτή την “μάχη” είναι να μάθουμε να “διαβάζουμε” τον σκύλο μας, το κουτάβι μας.
Κάθε σκύλος, κάθε κουτάβι οποιασδήποτε φυλής, έχει συγκεκριμένη γλώσσα του σώματος που μπορεί να μας βοηθήσει στο να προλάβουμε και να εκπαιδεύσουμε.
Θα κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε κάποια σημαντικά σημεία “κλειδιά” για την εκπαίδευση της τουαλέτας του κουταβιού μας.
1. Η “καλή αρχή”
Καλό είναι να επιλέξουμε να φέρουμε το κουτάβι σπίτι μας όταν θα έχουμε τον χρόνο να σχοληθούμε μαζί του (καλοκαιρινή ή άλλη άδεια, διακοπές από σχολείο ή σπουδές, κλπ.).
Αν και 10-20 μέρες μπορεί να μην είναι αρκετές για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης της τουαλέτας, παραμένει ένα καλό διάστημα για μια καλή αρχή και για να δώσουμε σωστές βάσεις στο κουτάβι μας.
2. Το σημείο “0”
Αμέσως με τον ερχομό του νέου κουταβιού μας στο σπίτι να το μεταφέρουμε στο σημείο που επιθυμούμε να κάνει τις ανάγκες του.
Συνήθως θα θέλει να “πρωτοσημαδέψει” τον χώρο, αλλά και λόγο μεταφοράς πιθανόν να θέλει να “τα κάνει”.
3. Με λουρί
Κρατάτε το κουτάβι με λουρί στο σημείο που θέλετε να “πηγαίνει τουαλέτα”.Κάντε αυτό για τις πρώτες βδομάδες ώστε να έχετε και εικόνα των αφοδεύσεων (αρκετά σημαντικό στοιχείο για την υγεία του κουταβιού ιδιαίτερα), αλλά και την συχνότητα.
Μόλις τελειώσει το αφήνετε ελεύθερο να παίξει και να “βολτάρει”.
4. Εντολή/Λέξη “κλειδί”
Χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση για να του δίνετε να καταλάβει τι θέλετε από αυτό, πως είναι ώρα να κάνει κάτι.
“Τσίσα”, “Κακάκια”, “Κατούρα να φύγουμε” ή ότι άλλο μπορεί να σκεφτείτε και σας βολεύει.
Επαναλαμβάνετε την λέξη από την στιγμή που φτάνετε στο σημείο/τουαλέτα και καθόλη την παραμονή σας εκεί, μέχρι την επίτευξη του στόχου.
Αργότερα θα σας φανεί αρκετά χρήσιμο να μπορεί να εκτελεί κατ’εντολή κάτι τέτοιο (σε ταξίδι και μια σύντομη στάση, όταν δεν έχετε πολύ χρόνο, μια βροχερή μέρα, κλπ.).
5. Μπράβο καμάρι μου!
Μη ξεχνάτε να επιβραβεύετε όταν επιτέλους κάνει αυτό που θέλατε.Πολλά “Μπράβο”, χάδια, ίσως και μια λιχουδιά.
Όλα αυτά όχι όταν γυρίσετε σπίτι, αλλά στο σημείο.
6. Το ίδιο σημείο
Χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο σημείο για τις πρώτες βδομάδες.Οι παλιές μυρωδιές θα προτρέπουν το κουτάβι να επαναλάβει την πράξη στο σημείο εκείνο.
Αν το σημείο που επιλέξατε είναι σε μια πίσω αυλή ή σε κάποιο μπαλκόνι ή βεράντα, να χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια έξοδο.
Με αυτό τον τρόπο το κουτάβι θα συνδυάσει αυτή την πόρτα/έξοδο με τις φυσικές του ανάγκες και θα κατευθύνετε προς τα εκεί όταν επιθυμεί να “τα κάνει”.
8. Τα μάτια σας 14!
Να έχετε πάντα υπό την εποπτεία σας το κουτάβι.Τα κουτάβια, όπως και τα παιδιά, χρειάζονται επιτήρηση.
Το κουτάβι χρειάζετε να ουρήσει ή να αφοδεύσει κάθε 50-60 λεπτά και περίπου 5-10 λεπτά μετά από φαϊ, νερό, ύπνο, κλπ.
9. Με λουρί στο σπίτι
Στην αρχή να κρατάτε το κουτάβι σας με λουρί στο σπίτι.Έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε πότε θέλει να “πάει τουαλέτα” και αμέσως το παίρνετε αγκαλιά και το οδηγείτε στο επιθυμητό σημείο.
10. Γλώσσα του σώματος
Μάθετε να “διαβάζετε” το κουτάβι σας και το πότε θέλει να “τα κάνει”.
Συνήθως η διαδικασία περιέχει περπάτημα σε κύκλους, χαμηλωμένο κεφάλι και μύτη στο πάτωμα (μυρίζει), ψάξιμο ενός ήσυχου και απόμερου σημείου, κλαψούρισμα, χαμήλωμα των γοφών, κ.α.
11. Crate
Χρησιμοποιείστε το crate όταν δεν μπορείτε να το επιτηρείτε, για παράδειγμα το βράδυ.
12. Λέξη αποτροπής
Χρησιμοποιείτε μια λέξη ή έναν ήχο, όπως “Εεεεπ!” ή “Έξω!” ή κάτι άλλο σ περίπτωση που πιάσετε επ αυτοφόρο το κουτάβι να λερώνει σε λάθος σημείο.
Διακόψτε το και μεταφέρετε το στο επιθυμητό σημείο, χωρίς φωνές και υπερβολές που θα το φοβίσουν και θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Καθαρίστε το “λάθος” σημείο που λέρωσε πολύ καλά.
13. Δικό σας το λάθος
Αν συμβεί το μοιραίο και δεν το προλάβετε μη κάνετε τα πολυχρησιμοποιημένα και γνωστά…να του τρίψετε την μούρη στο σημείο που τα έκανε, να το δείρετε και να φωνάζτε “ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΕΚΕΙ;” όχι μόνο δείχνοντας πως θεωρείτε φυσιολογικό να πάρετε απάντηση, αλλά και δείχνοντας άγνοια για κάτι που και εσείς κάνετε χρόνια…”κακά” και “τσίσα”!
Σκεφτείτε τι δεν κάνετε, τι σας ξέφυγε και πως δεν θα ξανασυμβεί.
14. Η υπομονή είναι αρετή
Αυτό ακριβώς!…Μη περιμένετε να “χτίσετε τη Ρώμη σε μια μέρα”.
15. Χρονικό περιθώριο
Δώστε του 2-3 μήνες την παραπάνω προσοχή και μετά μπορείτε να το έχετε πιο ελεύθερο.Μέχρι 9 μηνών περίπου τα σκυλιά δεν είναι ικανά να μείνουν μόνα στο σπίτι, ελέγχοντας τις ανάγκες τους.
Καλή τύχη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου